Tips Kewangan

LANGKAH AWAL SEBELUM TERLIBAT DENGAN PUBLIC GOLD

Langkah awal sebelum terlibat dengan Public Gold merupakan langkah check list untuk anda yang perlu diketahui kerana kalau anda abaikan 7 langkah ini alamatnya kesilapan yang tak boleh baiki dah. Langkah awal memang susah, tetapi saya telah memudahkan untuk anda. Susah untuk meyakinkan diri sendiri terutamanya apabila kita tidak ada idea langsung tentang Public Gold. Tambahan pula apabila ramai penyangak …

Read More »

WARNA DUIT SYILING

Pernah anda terfikir tak kenapa warna duit syiling ini warnanya emas, perak dan ade juga copper. Dan kenapa nilainya diletakan dalam nilai yang paling kecil. Mesti perasan kan. Kalau bagi pada budak-budak kecik untuk hari raya nanti. Atau yang dah ada anak sekolah cuba bagi buat belanje sekolah. Mesti dorang tak nak lah. . Kalo nak bagi kat bebudak zaman …

Read More »

SIMPANAN UNTUK DILUPAKAN : EMAS

Kita mesti ada satu simpanan yang dinamakan “simpanan untuk dilupakan”. Simpan dan lupa. Tidak tahu berapa amaun semasa. Tahu-tahu tabungan sudah banyak apabila kita kemaskini buku akaun atau membuat kiraan pada dua atau tida tahun berikutnya. Antara masalah yang dihadapi segelintir masyarakat ialah belek-belek akaun bank. Apabila dalam kepala sudah ada berapa banyak duit dalam bank, mulalah nak beli itu …

Read More »

INSURANS WANG SEBENAR : EMAS

Tahukah anda Insurans Wang kertas adalah PIDM? PIDM bermaksud Perbadanan Insurans Deposit Malaysia. PIDM hanya akan membayar balik kepada kita maksimum sebanyak RM250,000, dan jika kita mempunyai SIMPANAN WANG lebih dari RM250,000, maka ia akan membuatkan kita rugi. boleh rujuk di sini http://www.pidm.gov.my/For-Public/About-Deposit-Insurance/Coverage . . Semuanya akan kembali kepada fitrah. Kertas akan jadi tidak bernilai. . Sebab tu kalau ada lebihan …

Read More »

EMAS SEBAGAI ALAT TUKARAN SEJAGAT (UNIVERSAL)

Emas sebagai alat tukaran bukanlah benda baru. Semua orang setiap zaman percaya emas adalah barang bernilai. Ia boleh dipecah-pecahkan mengikut beberapa kecil untuk dijadikan alat tukaran. Ia telah pun dijadikan penyimpan nilai dan alat berjual beli sejak zaman berzaman lagi. Pakar kewangan, tuan Azizi Ali menyarankan setiap kita perlu menyimpan sekurang-kurangnya 10 peratus daripada nilai kekayaan kita dalam bentuk emas sebagai …

Read More »

PRINSIP PENTING MENYIMPAN WANG

Kita mestilah mempunyai prinsip penting menyimpan wang seperti mana prinsip yang diamalkan oleh orang kaya dalam menyimpan wang dan kekayaan. Saya pun amalkan prinsip ini dan memang berkesan, alhamdulillah. Antaranya adalah: 1. Menyimpan Wang dengan Potong 10% Potong sekurang-kurangnya 10% daripada pendapatan bulanan untuk dijadikan simpanan yang dilupakan. Simpan dan lupa. Jangan diingat-ingat lagi. Sampai satu masa, duit tu boleh …

Read More »