EMAS SEBAGAI ALAT TUKARAN SEJAGAT (UNIVERSAL)

Emas sebagai alat tukaran bukanlah benda baru. Semua orang setiap zaman percaya emas adalah barang bernilai. Ia boleh dipecah-pecahkan mengikut beberapa kecil untuk dijadikan alat tukaran. Ia telah pun dijadikan penyimpan nilai dan alat berjual beli sejak zaman berzaman lagi.

emas sebagai alat tukaran

Pakar kewangan, tuan Azizi Ali menyarankan setiap kita perlu menyimpan sekurang-kurangnya 10 peratus daripada nilai kekayaan kita dalam bentuk emas sebagai insurans kekayaan. Kalau berlaku gangguan ekonomi atau politik, penyimpan wang kertas dan emas turut terjejas. Tetapi penyimpan emas tidak begitu terjejas sebenarnya.

ALAT TUKARAN SEJAGAT

Bahkan ianya boleh digunakan sebagai alat tukaran dan membina kehidupan baru. Kita pernah dengar pelarian vietnam membawa emas ketika perang. Tapi pernah tak kita dengan rakyat Malaysia membawa emas ketika banjir pada tahun 2014.

emas sebagai alat tukaran

Kejadian ini berlaku di Rantau Panjang bersebelahan dengan Sungai Golok (Thailand). Hampir 2 minggu bekalan terputus kerana tidak dapat masuk ke kawasan itu. Kedai-kedai kehabisan barang. Lebih teruk lagi bank pun tutup dan mesin ATM tidak berfungsi. Kalau ada duit berjuta pun tak dapat nak keluarkan. Jutawan pun jatuh miskin!!!!

Seorang rakan facebook saya menceritakan, ahli keluarganya dan ramai penduduk rantau panjang terpaksa masuk ke Thailand untuk mendapatkan barangan keperluan. Malangnya peniaga Thailand tidak menerima ringgit.

emas sebagai alat tukaran

Apa yang boleh dilakukan adalah dengan menjual sahaja emas-emas mereka kepada peniaga Thailand untuk mendapatkan duit Thailand dan mendapatkan keperluan harian. Pada saat genting begitu, emas yang suda patah dan rosak pun bernilai. Orang thailand tak terima ringgit tetapi mereka menerima emas!!!

emas sebagai alat tukaran

EMAS SEBAGAI ALAT TUKARAN

Emas sememangnya terbukti dalam sejarah digunakan sebagai duit antarabangsa. Ia adalah duit yang tiada sempadan negara dan masa. Ia laku di mana-mana dan pada bila-bila masa. Apatah lagi disaat gawat begitu.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan, Group Whatsapps saya disediakan untuk mendapat panduan dan bimbingan dengan menghubungi no.telefon saya atau Klik  Icon di bawah:

Public Gold Support Group I

Public Gold Support Group II


pelaburan emas

 

PRIORITY DEALER PUBLIC GOLD

NAMA : NURMASMIRA BINTI ADDENAN / ZAIDI BADRI @ CAPT

PG KOD : PG00061267

TEL/WHATSAPP : +6019-6649769  / +6019-9947769

EMAIL : nurmasmira@gmail.com

 

Kredit: Z

Check Also

LANGKAH AWAL SEBELUM TERLIBAT DENGAN PUBLIC GOLD

Langkah awal sebelum terlibat dengan Public Gold merupakan langkah check list untuk anda yang perlu …